Даний закон стосується практично усіх підприємців, оскільки кожне підприємство має найманих працівників чи співпрацює з фізичними особами — підприємцями, чи надає послуги, чи продає товари фізичним особам. При цьому отримує їх персональні дані, на обробку та зберігання яких потрібен дозвіл власника даних.  Картотека особових карток (типова форма № П-2), особові справи, відомості про працівників у програмі 1С чи будь-якій іншій програмі обліку персоналу— з точки зору закону все це становить базу персональних даних працівників.  І така база підлягає обов’язковій реєстрації у Державній службі України з питань захисту персональних даних.                                           

Закон не визначає обов’язок передавати структуру та відомості з бази персональних даних при здійсненні її реєстрації. Відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону про персональні дані реєстрації підлягають лише інформація про базу даних та її володільця, а не самі персональні дані.

З 1 січня 2012 року набувають чинності норми Закону України «Про внесення змін до деякихзаконодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних» від 2 червня 2011  3454-VI, згідно з яким адміністративнавідповідальність за ухилення від державної реєстрації бази персональних даних тягненакладення штрафу на громадян та посадових осіб підприємств від 3400 грн. до 17000 грн.

Також  починаючи з 1 січня 2012 р. вступить у силу ст. 182 Кримінального кодексу України, яка передбачає такі санкції:

  • незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, караються штрафом у розмірі 8500–17000 грн., або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років
  • ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, караються арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. 

Таким чином, з 1 січня 2012 року відсутність реєстрації бази персональних даних є не лише порушенням встановленого законом обов’язку, але й адміністративним правопорушенням. Тому для уникнення значних штрафів Вам варто лише звернутися до юридичної компанії «ВІТ» і наші фахівці зареєструють бази персональних даних вашого підприємства, а також нададуть кваліфіковану консультацію стосовно подальшої обробки та збереження на підприємстві персональних даних працівників та клієнтів. Поспішайте, адже часу до настання 2012 року залишилось не так вже й багато!

Регистрация баз персональных данных