Глава Кабинета министров Украины Владимир Гройсман заявил, что повышение минимальной заработной платы можно достигнуть за счет детенизации экономики. Об этом премьер написал на своей странице в соцсети Facebook.

"Хочу еще раз вернуться к важнейшей теме... Это шаг на повышение минимальной заработной платы в стране и приведение ее к тому минимуму, который необходим... За счет чего это будет достигнуто? За счет того, что будет детенизована украинская экономика", - сообщил глава правительства.

Он заверил, что в госбюджете есть средства на такое повышение.

"В бюджете эти средства ... За счет того, что люди будут честно платить налоги в Пенсионный Фонд. За счет того, что мы оптимизируем все расходные части - мы сбалансируем бюджет", - подчеркнул премьер.

Кроме того, Гройсман отметил важность отвязания минимальной зарплаты от всех структур власти.

"Минимальная зарплата должна быть направлена на то, чтобы поддержать работающего человека, а не создавать колоссальный рост заработных плат чиновников", - написал он.

  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/uk_UA/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Сьогодні хотів би знову торкнутися надважливої теми – підвищення мінімальної зарплати. Всі ми розуміємо, що люди, які нині отримують «мінімалку» у 1600 грн. не можуть собі дозволити елементарного. Тому нам необхідно приймати рішення, які будуть виводити країну з кризи, де вона знаходиться вже багато років. Перший крок - 1 січня 2017 року жоден працюючий не буде отримувати менше, ніж 3200 грн. Зарплата дорівнюватиме реальному прожитковому мінімуму. Можливо, хтось скаже, що не треба поспішати, що потрібно «затягнути пояси». Хочу побажати таким людям: самі собі «затягніть пояси», живіть на на 1600 грн. у місяць і далі розмірковуйте, як жити краще! Я вважаю, що треба приймати різкі і принципові рішення і піднімати "мінімалку" вдвічі.. За рахунок чого ми цього досягнемо? За рахунок детінізації заробітної плати. Підкреслюю, що жодних друкарських верстатів запущено не буде – ми збалансуємо бюджет і виведемо зарплату «з тіні». Ми давно працювали над цим питанням. Це ненормально, коли підприємець-власник має прибутки і при цьому не доплачує податки, а люди, що працюють на нього, живуть взагалі за межею бідності. Так не має бути! У цьому питанні потрібно поставити крапку. Також важливо відв’язати мінімальну зарплату від усіх структур влади. Мінімальна зарплата має бути направлена на те, щоб підтримати працюючу людину, а не створювати колосальне зростання заробітних плат чиновників. Ще одне болюче питання – підвищення пенсій. Мене особисто не влаштовує нінішній розмір мінімальної пенсії, на яку змушені жити більшість пенсіонерів. Тому вже з 1 грудня 2016 року передбачено зростання мінімальної пенсії на 10%. І це тільки початок. Ми працюємо над осучасненням пенсійної системи і подальшим зростанням пенсій. Закликаю і владу, і опозицію бути єдиними. Нам потрібно у грудні ухвалити бюджет, зберегти там усі зазначені пріоритети – ми маємо зробити у 2017 році прорив щодо відродження національної економіки.

Опубліковано Volodymyr Groysman 31 жовтня 2016 р.

Напомним, министр финансов Украины Александр Данилюк заявил, что решение об увеличении минимальной заработной платы не повлияет на инфляцию в 2017 году, запланированную на уровне 8,1%.