розроблений Всеукраїнською екологічною лігою за ініціативи компанії «Тетра Пак Україна». Кодекс є збіркою рекомендацій для всіх, хто хоче зробити свій внесок у збереження природи. Він містить 6 розділів, що складаються з практичних порад на тему економії води, електроенергії, тепла, природних ресурсів, дотримання екологічних правил в офісі. У окремому розділі «Стань еко-споживачем!» містяться поради щодо сортування сміття, відмови від одноразових речей, використання екологічної картонної упаковки.

 

- Якщо всі мешканці Землі будуть використовувати природні ресурси так, як українці, людству знадобиться 1,3 планети. – зазначив Сергій Размєтаєв, заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги. - Серед головних екологічних проблем України: надмірне водоспоживання (в Україні аналогічні показники розвинених країн перевищують у 1,5-2 рази), енергоспоживання (в Україні ЖКГ споживає у 6-7 разів більше енергоресурсів, ніж в країнах ЄС) та, через мінімальну переробку сміття, відведення величезних територій під звалища та полігони відходів, що дуже небезпечні для здоров’я людей та довкілля. Якщо бодай частина населення країни дотримуватиметься рекомендацій еко-кодексу, усі ці проблеми будуть не настільки критичними.

 

Подібні екологічні документи існують у багатьох країнах світу, але для українців такі рекомендації розроблено вперше. Їхній основний принцип - це може зробити кожен.  

 

- Навіть незначна, на перший погляд, побутова звичка звертати увагу на пакування товарів може бути дуже цінною для захисту довкілля. Саме упаковка є одним із головних джерел побутових відходів, тому картонні упаковки компанії «Тетра Пак» виготовляється з відновлювального ресурсу – деревини, і підлягають переробці на 100%. -  зауважила Анна Таранцова, менеджер по захисту навколишнього середовища компанії «Тетра Пак Україна». – Лише в минулому році ми змогли зібрати та переробити 1800 тон використаної картонної упаковки з-під соків та молока. Ця цифра могла б бути набагато більшою, якби в нашій країни була розвинена культура роздільного збирання відходів.

 

- Я вважаю, що в українців більше шансів поліпшити власне життя, діючи самостійно, ніж чекаючи ініціативи від уряду, чиновників, - переконана Каша Сальцова, лідер музичного гурту «Крихітка», учасник прес-конференції. – Кодекс містить прості правила поведінки, дуже зрозумілі, нескладні, але вони безпосередньо вплинуть на якість нашого життя.

 

- Я з року в рік бачу  під час гастролей, як Україна все більше перетворюється на величезний смітник. Коли екологи кажуть, що за площею офіційні звалища майже дорівнюють площі національних парків, а це 5 % площі країни, стає моторошно, бо насправді їх набагато більше. Якщо бодай півкраїни сортуватиме сміття, здаватиме його до пунктів прийому вторинної сировини, наші онуки будуть здоровіші. Саме тому я виступаю за кардинальні заходи: за інквізицію для всіх забруднювачів довкілля! - сказав учасник прес-конференції Кузьма Скрябін.