Під час планування ремонту необхідно заздалегідь визначити місце розташування розеток та вимикачів світла. Електромонтажні роботи можуть проводитись за однією із двох схем: радянською та європейською. Згідно з першим варіантом, вимикач завжди перебуває у полі зору дорослої людини та не приховується за меблями, але водночас обмежується доступ для дітей. Згідно з європейським стандартом, прилади знаходяться нижче, що дозволяє не підіймати руки вгору.

За радянською технологією, розетки розташовуються на висоті 90 см від підлоги, що дуже зручно, оскільки такий рівень сприяє комфортному підключенню електричних пристроїв. Якщо обладнання не потребує постійної активації чи деактивації (наприклад, холодильник), то доцільно розташовувати розетку якомога нижче, аби обмежити доступ до кабелю.

Правила розташування

Спочатку необхідно скласти схему розташування меблів та відзначити точки, де є необхідність у періодичному підключенні приладів. При цьому бажано враховувати масштаби з метою запобігання похибки.

Розетки для телевізора і комп’ютера варто встановлювати таким чином, щоб користувач мав постійний доступ до них, але при цьому вони були приховані обладнанням.

Розетки, що експлуатуються періодично, розташовуються на висоті 30 см від підлоги. Підраховуючи оптимальну кількість, орієнтуйтесь на наявність доступу пилососа до усіх частин приміщення.

В області письмового стола, комода та тумбочки встановлюйте розетки на відстані 15 см від поверхні меблів.

Ці правила допомагають фахівцям та звичайним мешканцям планувати дизайн інтер’єру (Львів). Не забувайте також про вимикачі, котрі встановлюються на стороні дверної ручки. Конструкції прикріплюються на висоті 80-100 см (залежно від середнього росту мешканців).

Що стосується вимикачів в інших частинах квартири, то порядок їх розташування залежить від типу приміщення. Якщо у вас довгий коридор, то краще всього встановити на початку та в кінці, а у спальній кімнаті доцільно розмістити пристрій біля ліжка, що дасть можливість керувати освітленням у горизонтальному положенні. У даному випадку стандартної висоти розташування не існує – все залежить від вашого зросту і комфорту, тому перед встановленням слід провести експериментальні роботи.

Аби не витрачати час на розробку дизайну і проведення досліджень щодо розташування розеток та вимикачів, рекомендуємо скористуватись послугами компанії Kapitel.