Про це розповіла почесний президент фонду О. Калетник під час мистецького фестивалю, який пройшов у неділю в Клембівці за підтримки фонду.

«Вже четвертий рік поспіль у Клембівці на Спаса відбувається унікальне дійство – фестиваль народної вишивки «Мамину сорочку пригорну до серця». Місце його проведення обране не випадково – адже саме в цьому селі раніше працювала відома на весь Радянський Союз Клембівська фабрика народних промислів, Клембівчанка, як її називали місцеві. Там працювало понад дві сотні майстринь, їхні роботи експонувались за кордоном – в Америці, Канаді, Німеччині. На жаль, хоч зараз фабрика фактично існує, але вишивкою там ніхто не займається – фінансова скрута не дає змоги. Ми поставили собі за мету відновити фабрику – реконструювати старі приміщення, де треба – добудувати нові», - каже О. Калетник. За її словами, вже є умільці, що готові хоч завтра приступити до роботи.

А поки вікові традиції української вишивки у Клембівці намагаються підтримувати щорічним фестивалем. Цього року тут влаштували справжні народні гуляння – був і ярмарок, на якому можна було придбати вироби, вишиті нитками та бісером, і концерт, де співали традиційних фрейликів. Частували гостей у козацькому курені – кулішем, юшкою, кукурудзяною  кашею з м’ясом, і, як годиться на Спаса, пирогами, яблуками та медом.