Є як мінімум два види протеїну в атлетизмі: для набору маси і для зниження відсотку підшкірного жиру без атрофії волокон мускулатури – «сушки».

Спортивне харчування можна купити в інтернеті або в роздрібному магазині, це ролі не грає, але важливо розуміти, де купувати. Наприклад, жителі Рівного, швидше за все, відвідають магазин біодобавок біля будинку або замовлять доставку в інтернеті. Це не складно, адже досить вбити в пошуковому рядку браузера «протеїн Рівне», і перед очима висвітиться мінімум десять посилань, що ведуть на сайти продавців.

Протеїн на масу

  • Наявність білку від 45-80%;
  • Наявність швидких вуглеводів, включаючи * лактозу – молочний цукор;
  • Швидкість абсорбування повинна бути не менше 30 хвилин, а краще – більше: таким чином сповільнюються метаболічні процеси;
  • Для маси підійде: сироватковий концентрат, яєчний білок, казеїнат кальцію, міцелярний казеїн, комплексні препарати за типом Syntha 6 BSN;
  • Мінімум ароматизаторів і піногасники в складі: протеїн доведеться пити часто і багато. Якщо в складі буде висока концентрація синтетичних підсолоджувачів, це негативно позначиться на здоров'ї печінки.

*Якщо у вас після випитої склянки молока здуття живота або вулканізм, то вам слід звернути увагу на безлактозні протеїни. Як варіант, підійде сироватковий концентрат з нульовим вмістом молочного цукру від фірми Островія (Мілкіленд). Зазвичай цей протеїн продається оптово. Однак є і аналоги.

Зверніть увагу: сироватковий гідролізат не підійде для маси, до того ж, він в три рази дорожче в порівнянні з концентратом.

Протеїн на сушку

  • Концентрація білку від 70%;
  • Наявність харчових ферментів в складі;
  • Швидкість абсорбування до 30 хвилин – важливо «розігнати» обмін речовин;
  • Мінімум підсолоджувачів або ароматизаторів;
  • Наявність в складі незамінних амінокислот;
  • Такий протеїн повинен мати високу концентрацію ВСАА: в ідеалі, співвідношення лейцину, ізолейцину і валіну – 8: 1: 1. Така пропорція захищає м'язи від катаболічних процесів;
  • Для сушіння підійде: сироватковий ізолят (або гідролізат, проте він дорожче), а також будь-який вид протеїну з мінімальним або нульовим вмістом лактози та інших вуглеводів.

Варто відзначити, що покладатися на протеїн недостатньо. Тобто протеїн – лише доповнення до основного раціону атлета, а не його заміна. Основний відсоток білку повинен йти з їжі, а не з спортивного харчування.

Успіхів, друзі!