На базі Комітету закордонних справ Верховної Ради України відбулось обговорення можливостей розвитку малого та середнього бізнесу через відновлення мікрокредитування в обсязі від $1,5-2 млрд. на рік. Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко.

У заході взяли участь Голова ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер, представники асоціації українських банків, Німецько-Українського Фонду, представники Міністерства економіки та торгівлі, експертно-аналітичних центрів.

Упродовж 2000-2007 років подібна програма мікрокредитів стала стимулом для розвитку підприємництва. В ті роки було надано більше 500 тис. кредитів загальним обсягом близько $4 млрд.

Дана програма повинна стати частиною Плану розвитку української економіки, або так званого Плану Маршала для України, яка активно просувається європейськими та українськими політиками, та вже був обговорений на високому рівні у Вашингтоні, Берліні та Брюсселі.

«На сьогодні подібна програма повинна врахувати помилки минулого, такі як масове кредитування в іноземній валюті, та містити пакет додаткових інструментів, як от гарантії по кредитах, страхування від валютних ризиків, компенсацію відсоткової ставки, змінений підхід до оцінки позичальника.

Крім цього, у зв’язку з агресією з боку Російської Федерації, а також повільним темпом реформ, наслідки яких не одразу відчутні, населення України потрапило в пастку бідності. Тому значний обсяг ресурсів слід скерувати на створення робочих місць, розвиток малого підприємництва, сімейних бізнесів українських підприємців, малих виробництв, сфери послуг. Це повинно зміцнити, пришвидшити формування середнього класу, який стане фундаментом демократичних перетворень», – підкреслила Ганна Гопко.

Перший заступник Комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова наголосила, що малий та середній бізнес повинні стати основними бенефіціарами асоціації з ЄС та зони вільної торгівлі, отримавши доступ до ринків збуту, а також через реформи, що зміцнять захист права власності.

Народний депутат Остап Єднак зазначив, що слід використати інструменти кредитування, які працювали на початку 2000х, коли умови ведення бізнесу, свавілля податківців та перевіряючих органів були в рази гірші. Натомість програма мікрокредитів разом з дерегуляцією та покращенням умов ведення бізнесу стане потужним драйвером росту економіки.