Науково-технічний прогрес не стоїть на місці і в офтальмології. Зовсім недавно вчені відкрили новий метод корекції короткозорості. Передова технологія називається «ортокератологія». Її головний інструмент – нічні контактні лінзи. Не плутайте їх з уже звичними для нас аксесуарами на зразок http://www.linza.com.ua/uk/6months: вони призначені виключно для денного носіння.

Перші ОК-лінзи, а разом з ними й сам термін «ортокератологія», з'явилися на початку 60-х. Щоправда, у той час носити лінзи доводилося досить тривалий період, а результати ОК-терапії передбачити було досить важко, тому даний метод широкого поширення не отримав. На початку 90-х, із появою сучасного діагностичного обладнання та можливості виготовлення контактних лінз складної геометрії, ортокератологія отримала новий поштовх до розвитку. А на початку 2000-х уперше заговорили про нічну ОК-терапію.

Як діє нова методика? Поки людина спить, нічні лінзи займаються зміною форми рогівки ока. Ефект дії аксесуарів помітний уже на перший ранок після початку лікування. Повний же курс дозволяє домогтися поліпшення зору на 6-7 діоптрій. Якщо говорити простіше, ортокератологія за ніч створює «вбудовану» контактну лінзу. Нічні аксесуари перерозподіляють рогівковий епітелій, у результаті чого збільшується кривизна рогівки навколо оптичної зони. Прокинувшись уранці, пацієнт бачить набагато краще.

Кому рекомендовані нічні контактні лінзи? Людям, які в силу тих чи інших обставин не можуть носити ні денні лінзи, ні окуляри, і дітям до 18 років.

Автори інноваційної технології стверджують, що на сьогодні нічні лінзи є самим простим, ефективним і безпечним способом лікування короткозорості.

  • Пацієнт позбавлений від носіння окулярів або лінз удень. Можна користуватися декоративною косметикою, плавати без захисних окулярів, займатися швидкісною їздою на мотоциклі або велосипеді, знаходитися в приміщенні для курців. Також відзначається помітна економія коштів: не потрібно купувати спеціальні контейнери, розчини й зволожуючі краплі.
  • Рогівка не страждає кисневим голодуванням, оскільки вдень приплив повітря до ока повністю відкритий.
  • Ортокератологія мінімізує можливість виникнення синдрому сухого ока, оскільки у пацієнтів не порушується сльозообмін внаслідок носіння денних контактних лінз.

Але водночас відзначають і деякі недоліки методу. По-перше, носити нічні аксесуари можна не більше трьох років. А результат їх застосування є поворотним. Тобто через деякий час рогівка повертається в початкову форму. По-друге, у деяких людей відзначаються алергічні реакції на лінзи, які виражаються в набряках і точковому фарбуванні рогівки. По-третє, підбирати нічні лінзи потрібно тільки за допомогою кваліфікованого офтальмолога. По-четверте, метод досить дорогий. Його вартість порівняна з ціною лазерної корекції зору.