Найбільшою цінністю в житті дорослого є здорова і щаслива дитина. У сучасному світі завжди є певний ризик для здоров’я і життя людини. Ніхто не може бути застрахованим від хвороби, нещасних випадків, стихійного лиха. Але в наших силах навчити школярів дотримуватися елементарних правил безпеки життєдіяльності. Враховуючи важливість даної проблеми, курс "Основи здоров'я" є обов'язковим для вивчення в школі. Багатьма авторами розроблені підручники та зошити, які спрямовані на ознайомлення дітей з існуючими небезпеками, та шляхами їх запобігання.

Дитина може опинитися у небезпечній ситуації будь-де і будь-коли. Але просто забороняти їй торкатися потенційно небезпечних предметів, або ховати їх — не найкращий спосіб запобігти нещастю. Краще навчити школяра правильно ними користуватись, цінувати і берегти своє життя, відноситись до нього відповідально.

Часто причиною нещасних випадків стає надмірна рухливість школярів. Непосидючість, бігання, бійки, стрибки з висоти можуть спричинити травми на рівному місці.

Часто причиною травм стає катання на велосипедах. До цього призводить порушення правил дорожнього руху.

В результаті погіршення екологічного стану, наприклад кислотних дощів, в результаті збільшення кількості автомобілів та вихлопних газів, домішки яких осідають обабіч доріг, небезпечними можуть виявитися навіть неотруйні рослини та гриби. Слід відучити дітей від шкідливої звички куштувати все підряд.

В теплу пору року школярі дуже багато часу проводять на подвір'ї. Часто вони бавляться в парках, в полі, за межами населеного пункту, в лісосмугах, біля водойм, на покинутому будівництві, в зруйнованих будинках. Такі забави можуть нести в собі небезпеку, а особливо зараз, коли можна знайти залишки вибухонебезпечних предметів.

Спілкування з домашніми тваринами і птахами, хоч і дуже корисне, але теж може стати причиною травм. Кожен із домашніх улюбленців має зуби, кігті, гострий дзьоб і може залишити на тілі дитини синці та глибокі рани і подряпини. Особливу загрозу несуть дикі тварини. Діти повинні знати, як поводити себе під час контакту з ними.

Не слід забувати й про комарів, кліщів, бджіл, ос, джмелів, шершнів, ґедзів та дрібних мошок. Щоб укуси цих комах не призвели до неприємностей, або навіть до сумних наслідків, потрібно завжди вживати застережливих заходів.

Небезпека може чатувати на дитину навіть вдома. Предмети побуту, необхідні дорослим в повсякденному житті, можуть стати джерелом небезпеки для малюків.

Уваги потребує питання пожежної безпеки. Особливо ігри дітей із сірниками, пічне опалення. Суворо забороняється маленьким школярам самим розпалювати вогонь в плитці, тому що вони можуть не тільки отримати опіки, а ще й спричинити пожежу в будинку. Не можна залишати дітей вдома самих, коли в плитці ще не згасло полум’я, або є жар. При зміні тиску на вулиці, або при скупченні сажі в димоході може виникнути зворотна тяга, яка спричинить витік чадного газу в приміщення та отруєння дитини.

Діти, пізнаючи світ, часто потрапляють в різні неприємні ситуації. Читаючи про такі випадки в підручниках, та підкріплюючи знання роботою в зошиті, школярі зможуть самі зробити висновки і ніколи не повторювати чужих помилок. А завдання дорослих - допомогти їм у цьому, всебічно сприяти збереженню їх здоров'я і життя.