Апостиль цеНе дивлячись на те, що з кожним роком спрощуються процеси оформлення тих чи інших документів, бюрократична тяганина в нашій країні все ж досі знаходиться на високому рівні. Ті, хто стикався з необхідністю оформлення важливих паперів добре знають, що зазвичай мало коли все оформлюється в строки та робиться дуже швидко. Що вже і казати за безкінечні черги в усіх без винятку установах і співробітників, які не дуже бажають йти вам на зустріч.

Звичайно не оминула ця неприємність і процеси легалізації документів для їх юридичної сили за кордоном. Можна навіть сказати, що ця процедура одна з найбільш кропітких. Вихід, як спростити процес, є! Постановка апостилю на документи в Україні – це дуже зручний варіант їх легалізації, який не потребує додаткових бюрократичних процедур.

Для чого потрібен апостиль?

Апостиль – це один з міжнародних штампів. Його наявність підтверджує достовірність і правомірність документів в будь-якій країні із тих, що підтримують апостилювання документів. На сьогоднішній день список країн, які в наслідок Гаазької Конвенції вирішили прийняти апостилювання вже налічує більше 80. Серед них майже всі країни Європи, США, Японія та інші. Україна до них приєдналася в 2003 році. Більше інформації, а також відповідь на запитання що таке апостиль тут: http://jurklee.ua/uk/blog/chto-takoe-apostil/

Принцип апостилю полягає у тому, що кожен документ при вивезенні за кордон, для того щоб мати там юридичну силу, повинен бути перекладеним та легалізованим. Якщо ж на документі присутній апостиль – додаткова легалізація, переклад, чи інші процедури с документом не потрібні. Тобто апостиль забезпечує спрощення процедури надання юридичної сили документам за кордоном. Документи, засвідченні таким чином, мають бути признані в будь-якій країні з числа учасниць Гаазької Конвенції.

Які документи можуть бути засвідчені апостилем?

Треба мати на увазі, що в Україні не всі документи можна легалізувати за кордоном за рахунок апостилю. Апостиль можна ставити лише на документи, видані державними органами влади, або нотаріально завірені копії нотаріальними конторами України.

Апостилюванню підлягають:Що таке апостиль

  • документи, отримані в органах прокуратури України;
  • документи, які видали органи судової влади;
  • документи, видані органами юстиції;
  • адміністративні документи;
  • копії, що були підтверджені нотаріально, таких документів: трудові книжки, паспорти, військові квитки, технічні паспорти, дозвіл на носіння зброї;
  • освітні документи (атестати, дипломи, тощо).

Чому потрібно звернутися до професіоналів?

Як вже зазначалось вище, в нашій країні дуже розвинена бюрократизація. Зазвичай, людині, не маючи спеціальної підготовки, буває дуже важко самотужки впоратися з процесом підготування документів для виїзду за кордон. До того ж, як правило, документи оформлюються не поодиноко, а пакетами. В таких речах дуже важлива холодна витримка і чіткий розум, щоб не допустити ні єдиної самої малої помилки. Адже складання будь-якого пакету документів – це дуже відповідальна та важлива справа, особливо, якщо це документи, які готуються за кордон.