Новини навколо події виходу Великобринатії з ЄС протягом останнього року піднімались дуже часто. На сьогодні країна вже знаходиться на фінішній прямій. Тереза Мей (це прем'єр-міністр країни) вже написала офіційного листа до президента спільноти — Дональда Туска. В листі повідомляється про рішучий вибір Великобританії вийти із ЄС.

Повний вихід

Повний вихід Великобританії відбудеться, як повідомляють новини, в 2019 році. До цього часу прем'єру доведеться підготувати основну базу для виходу та прийняти цілий ряд особливо важливих для країни рішень. Як відомо, Великобританія на сьогодні залишається одним із провідних фінансових центрів. Її економіку визнано п'ятою за величиною.

Іншим важливим питанням, котре протягом найближчих років доведеться врегулювати Мей, є збереження цілісності Об'єднаного Королівства, адже Шотландія прагне відколотись та стати самостійною державою (парламент Шотландії рішення про незалежність підтримав вже вдруге). На фоні виходу із ЄС такий відхід є найбільш ймовірним.

Вихід країни із спільноти у значній мірі залежав від величезного потоку біженців та боргів. Керівництво держави вже офіційно повідомило про свій намір створити так систему контролю, котра дасть змогу максимально ефективно стежити за кількістю осіб, котрі прибувають в країну, в тому числі і з ЄС.

В свою чергу лідери ЄС переконують, що карати Великобританію за вихід із спільноти зовсім не бажають, однак не можуть забезпечити їй більш хороші умови партнерства, адже в іншому випадку такий вихід може послужити прикладом для інших країн-учасників.

Що буде після виходу?

Звичайно, економічні стосунки із учасниками ЄС для Великобританії не обірвуться, проте вони, як показують новини, будуть переведені в інший формат.

Мішель Барньє, котрий на сьогодні займає посаду голови декларації ЄС, повідомив, що після виходу Великобританії буде запропоновано особливу угоду про вільну торгівлю.

Варто нагадати, що інтеграційний курс Великобританії до єдиного європейського суспільства, розпочався ще в 1973 році. Саме тоді держава приєдналась до Світового економічного співтовариства.

Коли в 195 році було підписано Маастрихтський договір, внаслідок котрого було створено ЄС, Великобританія автоматично увійшла в нього. За вихід із Союзу країна проголосувала в 2016 році.

Чи правильно зробила країна, покаже тільки час і розкажуть новини.