У Львові є багато парків, які мають як історичну, так і природну цінність для всієї України. Одним із них є «Знесіння» – регіональний ландшафтний парк. Фінансування з бюджету міста вистачає лише на базову підтримку стану, в той час як сьогодні назріває питання повноцінної реорганізації цих зелених місць, розташованих поблизу центру Львова. На думку львівського бізнесмена Шведа Володимира Володимировича, підготовка якісного проекту, грамотне залучення спонсорів, готових фінансувати реалізацію – це, напевно, найкращий спосіб втілити в життя задумане та зробити з регіонального ландшафтного парку справжню перлину, яка буде приваблювати не тільки жителів міста, а також гостей з усієї Європи.

Що з міським фінансуванням?

Згідно з міським бюджетом на ремонтні роботи в львівських парках виділено 14 мільйонів гривень. З цієї суми близько 1,5 млн. отримає «Знесіння». Очевидно, що цих коштів достатньо лише для косметичних змін, підтримки нормального стану паркового простору. Так, ймовірно, цогоріч буде замінено освітлення, відремонтовано стежки в проблемних місцях, проведено планові роботи з прибирання територій та обробку проблемних дерев.

Фактично, основні потреби, які дозволяють вирішити кошти міського бюджету – це підтримання чистоти та порядку, а ось про питання реорганізації та реконструкції «Знесіння», що давно піднімаються, можна хіба що тільки говорити: без залучення інвесторів ситуація навряд чи зміниться. Хоча питання про підвищення обсягів фінансування парків Львова періодично піднімаються представниками місцевої влади, екологами та іншими активістами, бо коштів, що виділяються в дійсності вистачає лише на третину всіх наявних потреб.

Чому зміни в «Знесінні» назріли?

Регіональний ландшафтний парк, розташований в 20 хвилинах ходьби від історичного центру Львова – важливий для міста об'єкт рекреації та відпочинку. Значущою є також природна цінність цих територій, в чому не сумніваються ні місцеві жителі, ні профільні фахівці. Останні серйозні зміни в «Знесінні» відбувалися на стику 80-90-х років минулого століття, а 30 років – великий термін, щоб реалізоване тоді застаріло не тільки фізично, а й морально.

Територія парку досить велика, вона становить понад 300 гектар землі. До неї прилягає ще 400 га охоронної зони. Тут розташовуються унікальні природні ландшафти, історико–культурні об'єкти, Шевченківський гай (музей просто неба), освітні установи, церкви, спортивні об'єкти (траса для бобслею та гірськолижного спуску), присадибні ділянки та інше.

Щоб всі ці розрізнені об'єкти сприймалися як один цілий простір, а також щоб «Знесіння» стало насправді сучасним, популярним місцем відпочинку львів'ян та гостей міста, і потрібна реорганізація. Потреба в ній вже практично не викликає сумнівів, а справа залишається за головним – фінансуванням.

Фінанси легше знайти під конкретний проект

Володимир Швед, який займається не перший рік бізнесом у Львові, впевнений, що знайти інвесторів та спонсорів для парку «Знесіння» нескладно. Але перш за все потрібен детальний проект реконструкції та реорганізації. Під нього отримати фінансування в дійсності простіше.

Так, міська влада кожні п'ять років готує і затверджує програми утримання парків Львова. Але це не більше, ніж просто загальні наміри, абстрактні плани та очікування. У цьому плані «Знесіння» все ж позитивно відрізняється від багатьох інших львівських парків, адже тут крім загальних програм вже пропонуються конкретні проекти реорганізації.

Один з них вже був представлений для громадських обговорень. У ньому пропонується винести за парковий простір спортивні об'єкти та колективні сади, чітко впорядкувати кордони наявних ділянок, на яких знаходиться Музей архітектури і побуту, церква, інші об'єкти. Передбачаються серйозні інфраструктурні зміни – облаштування під'їздів та місць входу на територію «Знесіння», створення нових стоянок для автомобілів. На думку розробників проекту, Малий кар'єр повинен стати зоною спортивних розваг та відкритої рекреації. А ось Великий кар'єр передбачається розділити на три зони – заповідні території з обмеженнями по доступу до них, центральну частину (місце організації виставок, інших відкритих заходів) та східну частину (простір для стрільби з лука).

Якщо той чи інший проект буде позитивно зустрінутий громадськістю та затверджений місцевою владою в якості основного, то, як упевнений львівський бізнесмен Володимир Швед, ключова фаза з пошуком інвестора та виділенням коштів не повинна затягнутися на довго. В результаті, вже в найближчій перспективі «Знесіння» може стати самою цікавою пам'яткою міста Лева.